Paese di destinazione:
Italia
Lingua
CARRELLO
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Michelini i Mufatto El Rapolao 2020

Michelini i Mufatto El Rapolao

2020
Esaurito

76,05

/ bott. 0,75 L

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Scheda tecnica

TipoVino rosso
Regione
Uve
Produttore
AllergeniContiene solfiti
Gradazione alcolicai14,0%
Produzione900 bottiglie

Il vino

Il Rapolao è un vino Paraje che proviene da un appezzamento in Valtuille de Abajo. È un progetto condiviso con altri produttori come Raúl Pérez, Cesar Marques, Castro Ventosa, Diego Magaña, Allain Graillot, tra gli altri. La sua intenzione è di lasciare che il luogo si esprima senza altro da fare che lasciarlo essere.

Abbinamenti

embutidos-y-jamon
Salsicce e prosciutto
cocidos-y-potajes
Arrosti e stufati
arroces
Riso
carnes-rojas
Carne rossa
caza
Selvaggina
quesos-curados
Formaggi stagionati

Punteggio e premi

201994 PK
201895+ PK17.5 JR
201793+ PK16 JR
201695 PK
PK: ParkerJR: Jancis robinson

Il giudizio degli espertiI recensioni di Parker e Jancis Robinson

The 2019 El Rapolao feels very different from the Michelini i Mufatto range. It's a wine from a different soil and climate (on clay and a warmer climate), from the first grapes they pick—rounder, riper and, if you like, more "Bierzo." They do a shorter maceration, they press pretty quickly. This is the only wine that is 100% Mencía, as it's a younger vineyard from a local grower, planted 20-something years ago. The other wines are always a field blend with other grapes (even some whites), as it' all very old vines. It feels abundantly tannic and has 14% alcohol, while the rest of wines are 12.5%. It's still fresh, but in the context of its siblings it feels quite different. It fermented in tinaja with indigenous yeasts and matured in used barrels. Every year they get 1,000 kilos of grapes, so there's always some 900 bottles. This was bottled in November 2020.

— Luis Gutiérrez (31/1/2022)Robert Parker Wine Advocate Annata 2019 - 94 PARKER

An opulent vintage compared with the two previous. This has great tension held by firm acidity. The chalky tannins are very well managed over a rather black fruit expression. Deep, ethereal and beautiful in its essence. An exuberant year where the aromas of truffle manifest more than the fruit.

— Ferran Centelles (27/7/2020)JancisRobinson.com Annata 2018 - 17.5 JANCIS ROBINSON

Recensioni dei nostri clienti

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Cantina e produzione

Recipiente di fermentazioneAnfore
Periodo di affinamentoTra 10 e 15 mesi
Età delle barriqueUsate
Tipo di legnoRovere francese

Vigneto

El Rapolao

Età della vigna60 anni
TerrenoArgilla
ClimaContinentale con influenza atlantica
EsposizioneOvest
Altitudine500,00 metri