Paese di destinazione:
Italia
Lingua
CARRELLO
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La Faraona 2022

La Faraona

2022
98
PARKER

Altri formati e annate

1.772,00

/ bott. 0,75 L
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Scheda tecnica

TipoVino rosso
Regione
Uve
Produttore
AllergeniContiene solfiti
Gradazione alcolicai13,5%

Il vino

La Faraona è maestoso, di grande caratura; un vino straordinario che ci fa ancora una volta inchinare di fronte a Madre Natura. Profondo e complesso; l'esperienza di degustarlo, a detta di coloro che hanno avuto l'opportunità di farlo, è quasi mistica.

Testo realizzato a partire dalle considerazioni di Ricardo P. Palacios circa l'annata 2016

Il 2016 è iniziato tiepido e piuttosto piovoso. Solo a fine febbraio è arrivato l'inverno vero e proprio, con neve e gelate. Aprile e maggio sono stati mesi problematici, piovosi, ed hanno provocato ritardo e disequilibrio nello stato vegetativo dei grappoli.

L'estate è partita secca e calda sulle pendici del Corullón e la vigna, in quato coltivazione dalla fioritura tardiva, ha beneficiato di tali condizioni rifacendosi delle avversità dei mesi precedenti.

Settembre è stato un mese dai parametri miti ed ha aperto le porte a una vendemmia più tranquilla rispetto a quella del 2015. Le uve presentavano un buono stato di salute e di maturazione, e la raccolta è stata scaglionata nel tempo, cosa che ha permesso di vinificare con un ritmo comodo, salvaguardando la freschezza e l'essenza eterea di un'annata tipicamente atlantica.

Punteggio e premi

202398-100 PK
202298 PK
202199 PK
202099 PK99 SK98 DC
201999 PK98 PN94 SK
2018100 PK98 PN97 SK
PK: ParkerPN: PeñínSK: SucklingDC: Decanter

Il giudizio degli espertiI recensioni di Parker, Parker e Suckling

The pale and delicate 2020 La Faraona is the lowest in alcohol at 13.5% and is more reductive than its siblings—flinty and faintly smoky. It needs breathing, so it might be a good idea to decant it in advance if you're going to open a bottle any time soon. What's important is that the palate is terribly balanced, with lots of ultra fine tannins, silky, soft, full of flavors, elegant, complex and nuanced. It has lots of inner energy and tension, and it's subtle and ethereal. The finish is full of sweet red fruit and violets, nicely balanced by the tannins and the acidity. It's delicious and should develop nicely in bottle and drink well throughout its life. It's hard to compare with previous vintages, as this is more delicate than any previous years. It's a different style but every bit as good as 2019. The vineyard is 85% Mencía and the rest other varieties; when they bought the vineyard, it was 50% white grapes, and they have slowly been replanting and regrafting it, looking after every single plant. It's a half hectare at the top of the slope, at 975 meters in altitude, one of the highest vineyards in Bierzo. Like Moncerbal and Las Lamas, La Faraona is certified organic starting in 2020. Bravo! 1,400 bottles were filled in October 2021.

— Luis Gutiérrez (31/1/2022)Robert Parker Wine Advocate Annata 2020 - 99 PARKER

The 2021 La Faraona is expressive and aromatic, with notes of Mediterranean herbs and hints of grains and cereals, quite complex, developing notes of star aniseed and fennel. Like all of the 2021s, this is extremely elegant. Ricardo Pérez Palacios told me that they are achieving the balance in the vineyard; the wine is crunchy, and the tannins and the acidity combined give a sense of freshness above what the pH or the pure acidity might suggest. There is a little more juiciness, a little more depth. This is a very extreme vineyard, and in 2021, they did a big selection because it was a challenging year; they harvested over four tries and produced three separate vats, and finally only one was selected. He compared it to the 2015 that has a little more volume and is slightly riper. They only produced two barrels that resulted in 647 bottles, 19 magnums, five double magnums and four Jeroboams. It was bottled in December 2022.

— Luis Gutiérrez (10/8/2023)Robert Parker Wine Advocate Annata 2021 - 99 PARKER

Bright red with crushed-berry and cherry aromas and hints of spices. Subtle black pepper and slate. Ultra-fine tannins and a fruity finish. Yet, it’s so refined and beautiful, long and subtle. Drinkable now, but needs four or five years to come together. Better after 2023 and onwards.

— James Suckling (14/10/2021)JamesSuckling.com Annata 2019 - 94 SUCKLING

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L'azienda

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