Paese di destinazione:
Italia
Lingua
CARRELLO
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Biondi Santi Brunello di Montalcino 2016

Biondi Santi Brunello di Montalcino

2016
Il primo Brunello
97+
PARKER
96
SUCKLING
18
JANCIS ROBINSON
97
WINE SPECTATOR
Esaurito

159,00

/ bott. 0,75 L

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Scheda tecnica

TipoVino rosso
Regione
Uve
Produttore
AllergeniContiene solfiti
Gradazione alcolicai13,0%

Il vino

Il Brunello di Montalcino di Biondi Santi è il primo Brunello nella storia e incarna da 150 anni la visione che nell'ottocento ispirò Clemente Santi nella creazione della sua prima espressione. E' oggi come allora un vino distinto, dalla personalità complessa e raffinata che incarna i valori della tradizione associati a questa tipologia di vino amata in tutto il mondo.

Il Brunello si ottiene da una selezione di Sangiovese Grosso proveniente dai vigneti della proprietà. Affina 3 anni in grandi botti di rovere sloveno.

Che sapore ha questo vino?

Il Brunello Biondi Santi è di un bel colore rosso rubino intenso con affascinanti riflessi granato; al naso è molto equilibrato tra sentori floreali, fruttati e speziati. Profumo di viola e rosa appassite, mora e prugna mature, si percepiscono il pepe e note balsamiche.

In bocca presenta una bella acidità, il tannino è finissimo ed invoglia alla beva. Un'esplosione di sapore di frutti di bosco a bacca rossa, ribes, fragola.

 

Leggero
Robusto
Morbido
Tannico
Secco
Dolce
Delicato
Acido
Colore
Rosso rubino / Intenso / Riflessi granata
Fragranza
Frutti a bacca rossa / Floreale / Spezie / Viola / Rosa appassita / Note balsamiche
Palato
Viva acidità / Tannini eleganti / Frutti rossi

Consumo e conservazione

Si consiglia di lasciare riposare il vino in un decanter almeno 1 ora prima del consumo. Da degustare in un calice ampio tipo ballon.
Servire tra 16 ºC e 18 ºC

Abbinamenti

E' sicuramente un Brunello da occasioni importanti. Ben si abbina alla carne di cavallo, inoltre è un eccellente compagno di pietanze a base di carni di cinghiale o capriolo condite con un gustoso intingolo. Ottimo anche come vino da meditazione a fine pasto.

carnes-rojas
Carne rossa

Punteggio e premi

201697+ PK96 SK18 JR97 WS
201597+ PK97 SK17.5 JR
201396+ PK
201290 PK4 VA3 GR
201193 PK4 VA2 GR93 SK
200694 PK
PK: ParkerVA: Viti aisGR: Gambero rossoSK: SucklingJR: Jancis robinsonWS: Wine spectator

Il giudizio degli espertiI recensioni di Parker, Parker e Suckling

From a benchmark vintage, the Biondi-Santi 2016 Brunello di Montalcino reveals a gorgeous appearance with medium concentration highlighted by shiny hues of garnet and dark ruby. The first thing you notice is the compact dark fruit and rather robust textural fiber and power presented here. You almost bite into this wine, and you taste some fine grain linked to the young tannins. That, with the fresh acidity that is the hallmark signature of this estate, guarantees long cellar aging, and I would put my money on this vintage for long-long-term longevity. The fruit is compact and supple with dried cherry, blue flower, iron ore and candied orange peel. There is tobacco, balsam herb and gardening soil in a supporting role, and the wine is beautifully fleshed out but also rich in this balanced growing season. It surely needs more time to come together with pinpoint precision, but the wine's elegance is a certainty.

— Monica Larner (20/1/2022)Robert Parker Wine Advocate Annata 2016 - 97+ PARKER

The Biondi-Santi 2015 Brunello di Montalcino exudes dark, velvety fruit and concentration while maintaining the signature elegance, suppleness and lithe personalty that distinguishes the iconic Il Greppo estate. I found this new release to be quite distinctive and exquisitely beautiful, setting it apart from many of the past vintages we are most familiar with. This 2015 edition is dark, exuberant and bold, but precise, focused and sharp as well. It will live for years in your cellar, but tasted now in its infancy, the wine shows blackberry, dried cherry, plum and dark cassis. Those dark fruit tones segue to a rich presentation of tar, spice, earth, tobacco and sweet balsam herb. The bouquet offers seamless and smooth transitions. This warm and sunny growing season favored richness and phenolic weight. Wines from Biondi-Santi are made for the long haul, and the fresh acidity that characterizes this estate is the principle reason why. However, I'd argue that this wine from 2015 will evolve over the years not only thanks to the freshness but more so thanks to the important structure of this solid and profound wine.

— Monica Larner (18/2/2021)Robert Parker Wine Advocate Annata 2015 - 97+ PARKER

This is so transparent and beautiful with clarity. Cherry, plum, strawberry, and berry character with some stone and orange. It’s full-bodied and very linear and round with balance and refinement. The tannins are fine and very powdery in texture. Excellent depth. Ripe, yet so energetic. Fresh, vivid and round. Drink or hold.

— JS (22/6/2021)JamesSuckling.com Annata 2015 - 97 SUCKLING

Recensioni dei nostri clienti

5,0/5
2 recensioni
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L'azienda

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