Paese di destinazione:
Italia
Lingua
CARRELLO
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Esaurito

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/ bott. 0,75 L

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Scheda tecnica

TipoChampagne
Regione
Uve
Produttore
AllergeniContiene solfiti
Gradazione alcolicai12,0%

Che sapore ha questo vino?

Colore
Oro intenso / Riflessi color oro
Fragranza
Frutti gialli / Mandorle fresche / Note tostate / Canditi
Palato
Pieno / Strutturato / Rinfrescante

Consumo e conservazione

10 ºC

Abbinamenti

Foie gras / Parmigiano Reggiano / Formaggi a crosta lavata / Prodotti affumicati / Pesce alla griglia

Punteggio e premi

201295 PK95 SK17+ JR97 WS93 DC
200897+ PK17.5++ JR96 WS96 DC
200794+ PK93 SK18.5 JR94 WS93 DC
200593 PK94 SK18.5 JR94 WS
200494 PK17 JR94 WS
200294 PK97 SK19 JR94 WS96 DC
PK: ParkerSK: SucklingJR: Jancis robinsonWS: Wine spectatorDC: Decanter

Il giudizio degli espertiI recensioni di Parker, Jancis Robinson e Suckling

Disgorged in July 2019, Bollinger's 2012 Brut La Grande Année is showing well, offering up an incipiently complex bouquet of crisp yellow orchard fruit, fresh peach, orange oil, toasted walnuts and dried apricot that's still quite reserved with less than a year on cork. Full-bodied, deep and muscular, the 2012 is blockier and broader-shouldered than its 2008 predecessor, with a weightier and even more concentrated palate built around a bright spine of acidity, concluding with a chalky finish that carries appreciably dry extract. This isn't quite as elegant as the exquisite 2008, but it is a superb effort and obviously built to age.

— William Kelley (12/3/2020)Robert Parker Wine Advocate Annata 2012 - 95 PARKER

Quite wild on the nose – almost like biodynamic fruit character! Really mouth-filling with savour (oak-derived?) notes and even a hint of yeast. Very distinctive. Much denser than most champagnes and probably best with food but it’s certainly very successful in the Bollinger idiom. I must look up who was the chef de cave in 2012…

— Jancis Robinson (29/10/2021)JancisRobinson.com Annata 2012 - 17+ JANCIS ROBINSON

This makes a bold statement. Ripe, powerful and creamy with concentrated red-berry, nectarine, grapefruit and cashew aromas. I love the juiciness and brightness of this wine, which has such a long, graceful finish. Only 65% pinot noir, but it tastes like a lot more. 100% barrel fermentation and maturation. Drink or hold.

— James Suckling (5/1/2022)JamesSuckling.com Annata 2012 - 95 SUCKLING

Recensioni dei nostri clienti

5,0/5
1 recensione
Annata:

Vigneto

TerrenoCalcareo / Marna
ClimaContinentale

L'azienda

Bollinger

Bollinger

Bevo champagne quando sono felice e quando sono triste. Talvolta lo bevo quando sono sola. Quando sono in compagnia lo considero imprescindibile. Lo sorseggio quando non ho fame e lo bevo quando ne ho. Altrimenti non lo tocco mai, a meno che non abbia sete. (Madame Lily Bollinger) La Maison Bollinger è situata ad Aÿ, uno dei paesi storici nel cuore della Champagne. Nel 1992, con la Carta Etica e di Qualità, vengono messi per iscritto tutti i metodi e i principi...

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